Alergeny v potravinách
alergenySeznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU
1) Obiloviny obsahující lepek – výrobky z nich 1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4 oves, 1/5 špalda, 1/6 karmut* jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
3) Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů 8/1mandle, 8/2lískové, 8/3vlašské, 8/4kešu, 8/5pekanové, 8/6para, 8/7pistácie 8/8makadamie a výrobky z nich
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
*Kamut je starodávným druhem pšenice, která nebyla dotčena moderními zemědělskými postupy, pro něž je charakteristické, že chuť a obsah živin v zrnu obětují zajištění vyšších výnosů.